Pagini

joi, 30 decembrie 2010

Alternativă la Sinaia şi Predeal: Crăciun şi revelion la Rânca


Stratul de omăt este consistent la Rânca, o staţiune care, în 1995, număra o mână de cabane, dintre care cele mai răsărite erau cea a armatei şi a fabricii de ţigări, "Ciuperca". Din 2003, cine a avut ceva bani s-a apucat de construit cabane, astfel că numărul acestora a ajuns la câteva sute în prezent.

Nici autorităţile nu au stat degeaba. Dacă tot au venit investitorii în turism, edilii au dat undă verde construcţiei unei instalaţii de telescaun, care este aproape gata.


Tot pentru a atrage turiştii, au fost construite şi câteva pârtii de schi, însă acestea sunt numai bune pentru începători sau cei care se descurcă binişor. Pârtiile pentru schiorii cu experienţă urmează să fie amenajate.

Drum de munte, pentru maşini puternice

Cunoscătorii recomandă două rute către Rânca: prin Târgu Jiu sau prin Râmnicu Vâlcea. Oricum, traseul şerpuieşte printre stânci şi ca să ajungă în staţiune, turiştii au nevoie de maşini puternice. În ciuda altitudinii la care se află staţiunea şi a faptului că acolo poţi să te joci cu zăpadă de Paşte, autoutilitarele curăţă la timp şi eficient căile de acces.

Rânca nu este la fel de populară ca alte staţiuni, cum sunt Sinaia, Predeal sau Vatra Dornei. Drept urmare, şi preţurile sunt mai uşor de suportat în vremuri de criză. Proprietarii de cabane închiriază, de obicei, întreaga unitate. Doar în cazul cabanelor foarte mari se oferă şi posibilitatea închirierii unui anumit număr de camere.

Preţuri pe măsura popularităţii

O vilă compusă din două camere cu pat matrimonial, două camere cu câte două paturi de o persoană, o cameră cu patru locuri, living, bucătărie complet utilată, loc pentru grătar şi parcare poate fi închiriată cu suma de 9.000 de lei, pentru perioada 29 decembrie-3 ianuarie. Dacă se ocupă toate locurile, tariful este de 750 de lei/persoană/sejur. În extra-sezon, proprietarul cere 550 de lei/zi pentru închirierea integrală a vilei.

Pentru o vilă cu o capacitate de 21 locuri în nouă camere, proprietarul cere 1.300 de lei/persoană. Tariful include cazarea pe perioada 29 decembrie 2010-02 ianuarie, pensiunea completă şi masa festivă de revelion.

Turiştilor cărora le plac camerele cu multe paturi pot opta pentru pensiunile care oferă mai multe locuri de cazare în aceeaşi încăpere. Preţurile practicate de proprietarii acestor unităţi sunt mai mici decât cele afişate pentru cabanele cu camere single sau duble. De exemplu, într-o vilă cu 12 locuri, disponibile în trei camere, şi baie comună turiştii se pot caza cu 6.000 de lei, timp de 4 zile.

Crăciunul, de patru ori mai ieftin ca Revelionul

Tarifele valabile pentru zilele de Crăciun sunt ceva mai mici faţă de cele practicate pentru Revelion. Proprietarii unei pensiuni cu şase camere cu băi proprii, cu o capacitate de 12 locuri, cer 4.500 de lei pentru închirierea întregii vile timp de trei nopţi/patru zile pe perioada Crăciunului. Pentru un sejur de patru nopţi/cinci zile de revelion, tariful urcă la 10.000 de lei/cabană.

De asemenea, tariful practicat de proprietarii unei vile situate în apropiere de pârtia de schi creşte de patru ori pentru revelion, comparativ cu Crăciunul. Astfel, tariful pentru trei nopţi de cazare este de 4.000 lei pentru Crăciun, iar cel pentru Revelion este de 12.000 lei pentru un sejur de patru nopţi. Vila are o capacitate de 14-20 de persoane, care pot fi cazate în şapte camere.

Între un grătar şi un pahar de vin, turiştii se pot aventura în adâncurile unor peşteri recunoscute pentru frumuseţea lor: Peştera Muierilor şi Peştera Polovragi. Pensiunile din aceste zone afişează tarife apropiate de cele practicate de operatorii din Rânca.

Din păcate, cei care iubesc drumeţiile printre nori nu se vor putea bucura de privelişti rulând pe Transalpina. Drumul rutier din România aflat la cea mai mare altitudine se închide în timpul sezonului rece. El a fost inaugurat de regele Carol al II-lea în 1935, dar nu a fost asfaltat până în 2009.

Sursa : www.evz.ro

Revelion , cu mii de oamenii, la Ranca


Revelion cu mii de oameni, la Rânca

Staţiunea montană Rânca se anunţă a fi plină de Revelion. Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, în Rânca se vor afla aproximativ 3-4000 de persoane în week-end-ul care urmează. Din acest motiv, salvamontiştii sunt pregătiţi pentru orice, pe lângă ambulanţa din Novaci existând încă una în staţiune, gata să intervină la nevoie.

Aşa cum era de aşteptat, staţiunea montană Rânca a fost luată cu asalt de gorjeni şi nu numai, în această perioadă. „Din câte ştiu eu, pentru Revelion este ocupată cam la capacitate maximă. Adică ne aşteptăm la 3000 sau chiar 4000 de oameni în acest sfârşit de săptămână. Momentan noi avem deja cinci oameni la Rânca şi, de vineri încolo, vom avea chiar opt, pregătiţi să intervină în cazul în care se întâmplă ceva”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. În ceea ce priveşte drumul de acces, la ora actuală acesta este practicabil. De vineri se anunţă, însă, ninsori aşa că şoferii trebuie să fie echipaţi corespunzător pentru a putea ajunge în staţiune. Cornoiu spune că, cel mai probabil, vor fi problemele specifice de pe pârtie, cu accidentări şi chiar neplăcerile cauzate de abuzuri, aşa cum se întâmplă de sărbători. „Vor fi oameni cât cuprinde. Suntem pregătiţi şi sper să facem faţă. Vor fi problemele cu care ne confruntăm de fiecare dată, cum sunt durerile de burtă, excesul de alimente sau băutură. Suntem pregătiţi şi pentru alte lucruri mai grave. Vom avea o ambulanţă a noastră, în staţiune, gata să intervină şi, dacă va fi şi ceva mai grav, poate urca oricând şi ambulanţa din Novaci”, a completat şeful Salvamont Gorj.

Sursa : impactingorj.com

Distractie mare in statiunea montana Ranca

Super-aglomeraţie pe pârtia de la Rânca


Gelu IONESCU
Sute de turişti s-au bucurat ieri de o zi splendidă la munte, pârtia de la Rânca devenind neîncăpătoare pentru iubitorii de zăpadă strânşi aici din toate colţurile ţării. Maşini cu numere de prin Moldova sau Ardeal concurau serios cu cele de Gorj sau Vâlcea ori Dolj, tinerii prezenţi pe pârtie spunând că au rămas încântaţi de ceea ce au descoperit aici. La teleschi s-a format toată ziua o coadă la care zeci de persoane au aşteptate cu speranţă că vor ajunge în vârful muntelui. Drumul de acces spre staţiune se prezenta foarte bine până în zona Releului de televiziune, de acolo temperaturile începând să scadă vertiginos, ziua, până la minus 10 grade Celsius, şoseaua fiind acoperită spre staţiune cu un strat de zăpadă care pune la încercare îndemânarea şoferilor.


Sursa : www.pandurul.ro

luni, 13 decembrie 2010

Mii de turişti, aşteptaţi la Rânca de sărbători


Majoritatea hotelurilor şi pensiunilor din staţiunea Rânca au spaţiile de cazare ocupate aproape în totalitate de Crăciun şi Revelion. Mii de turişti ar urma să îşi petreacă sărbătorile de iarnă aici, proprietarii spaţiilor de cazare menţionând că mai au foarte puţine locuri disponibile, cererea foarte mare fiind pusă şi pe căderile de zăpadă ce sunt aşteptate pentru zilele următoare. Preţurile acceptabile şi străduinţa gazdelor de a-i face pe musafiri să se simtă cât mai bine pare să dea rezultatele dorite chiar şi în vremuri de criză, dovada fiind faptul că locurile vacante aproape că nu mai există. Nicolae Turbatu, proprietar al unui hotel de patru stele, spune că mai are doar câteva camere libere, camere ce vor fi ocupate cel mai probabil în următoarele zile. „Pentru Crăciun la mine mai sunt câteva camere libere, dar ştiu din experienţa anilor trecuţi că şi cu câteva ore înainte apare un prieten care este interesat de o cazare rapidă. Pentru Revelion mai sunt doar două camere disponibile, dar sunt deja antamate şi luni voi avea probabil confirmarea şi pentru ocuparea lor.

Rânca va fi plină de turişti pentru că, din ceea ce ştiu eu, cam la toate pensiunile şi hotelurile situaţia este similară”, menţionează Nicolae Turbatu. Hotelul condus de acesta oferă turiştilor pachete de câte trei zile la Crăciun, la un preţ de 650 de lei pentru două persoane, preţ în care intră micul dejun şi masa festivă. De Revelion turiştii sunt invitaţi să stea la acest hotel cinci zile şi patru nopţi pentru un pachet ce costă 2100 de lei pentru două persoane. Pachetul respectiv include micul dejun, masa festivă de Revelion, dar şi masa festivă de pe 1 ianuarie, precum şi o tombolă cu diferite premii. Situaţia este similară şi pentru restul unităţilor de cazare, lucru care nu poate decât să-i bucure pe proprietarii de pensiuni şi hoteluri care au investit în acestea în ultimii ani în ideea recuperării ulterioare a banilor respectivi.

Gelu Ionescu

Doar câţiva centimetri de zăpadă, la Râncă

În staţiunea montană Rânca nu se poate schia, stratul de zăpadă fiind aproape inexistent. Cu toate acestea, în week-endul trecut, turiştii au urcat în număr mare la Rânca, alegând săniuşul şi plimbările cu ATV - urile, ca modalităţi de petrecere a timpului liber.

Staţiunea Rânca a fost vizitată de foarte mulţi turişti în acest week-end. Din păcate ei nu au putut schia, însă au găsit alte posibilităţi de a-şi petrece timpul liber. „Nu se poate vorbi despre un strat de zăpadă. Nu are mai mult de 5-10 centimetri şi nu a mai nins deloc; abia azi a început să fulguiască, însă pârtia nu poate fi folosită pentru a schia”, a precizat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Zăpadă nu, turişti da

În pofida faptului că stratul de zăpadă nu le permite să schieze, turiştii au urcat la Rânca în număr mare, acesta şi pentru că, după cum susţine şeful Salvamont Gorj, „drumul este foarte bun, e curat, iar lumea urcă la munte. Turişti au fost destul de mulţi în week-end, practicând săniuşul şi plimbându-se cu ATV –urile”. Numărul mare al turiştilor şi dorinţa de distracţie maximă a acestora au condus şi la apariţia incidentelor. De menţionat, la acest capitol, întâmplarea de sâmbătă când „un turist a fost rănit într-un accident cu ATV – ul şi a ajuns la noi la bază, fiind suspect de fracturi de coaste, însă numai medicii pot pune un diagnostic concret”, a adăugat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. Astfel de evenimente se petrec frecvent la Rânca, motiv pentru care, turiştilor li se recomandă precauţie în utilizarea ATV – urilor. În continuare, în staţiunea montană gorjeană sunt aşteptate ninsorile şi formarea unui strat de zăpadă care să permită practicarea sporturilor de iarnă.
Minodora Sucea

Sursa : www.stiriazi.ro

Oltenii sunt in culmea fericirii. In statiunea Ranca – Gorj a fost montat un telescaun nou!


Ranca, statiune situata in Muntii Paring, puncteaza serios pe harta turismului montan de la noi din tara. Telescaunul Leitner este aproape gata, astfel ca turistii vor avea parte de conditii mult mai bune pentru schi si snowboard in sezonul ce sta sa inceapa.

Dar nu toata lumea este bucuroasa la Ranca. Instalatia de transport pe cablu a fost construita prin asociere a Consiliului Judetean Gorj si consiliiele locale din Novaci si Baia de Fier. Din pacate, reprezentantii acestor institutii s-au luat ca mainile de cap cand au vazut ca tehnologia a urcat in varful muntelui. In clipa de fata, nu exista personal cu experienta care sa poata manevra un astfel de telescaun.

Sursa : www.schiromania.ro

joi, 4 noiembrie 2010

TELESCAUNUL DE LA RANCA ASTEAPTA ZAPADA



Instalaţia de telescaun de la Rânca, în faza eliberării avizelor
Societate - Eugen MARUTA


Investiţiile în instalaţia de telescaun din zona montană Rânca sunt gata în proporţie de 90%. Mai trebuie montate doar scaunele şi eliberate avizele de funcţionare în condiţii de siguranţă.

Investiţiile în infrastructură în zona montană Rânca se apropie de final, cel puţin în ceea ce priveşte instalaţia de telescaun. Aceasta este realizată în proporţie de peste 90% şi ar putea fi dată în folosinţă începând din această iarnă. Cele câteva milioane de euro investite la Rânca, în cadrul unui parteneriat în care sunt implicate Primăriile Novaci, Baia de Fier, dar şi Consiliul Judeţean Gorj, s-ar putea materializa cât de curând prin creşterea numărului de facilităţi oferite turiştilor amatori de schi, dar şi prin inaugurarea primei instalaţii de telescaun. Construcţia se află la cota 1.700 şi va deservi o pârtie de 1,2 kilometri. Instalaţia de telescaun măsoară 980 de metri.

Va fi testată pentru condiţii de siguranţă

Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Salvamont Gorj, a declarat că sunt toate şansele ca telescaunul să fie pus în funcţiune în această iarnă, dacă instituţiile abilitate vor da aprobările necesare în ceea ce priveşte funcţionarea în condiţii de siguranţă. Practic, în momentul în care dosarul de avizare a instalaţiei va fi complet, constructorul va putea să treacă la montarea scaunelor: „Sunt toate şansele să termine anul acesta lucrările, având în vedere că toată lumea doreşte ca instalaţia să fie pusă în funcţiune foarte repede pentru a nu pierde sezonul. Instalaţia va funcţiona în zona Păpuşa şi va oferi condiţii de acces foarte bune la pârtia nouă de schi, ce va măsura peste un kilometru. Cu siguranţă va creşte numărul de turişti, iar acest lucru este în avantajul celor care au investit foarte mulţi bani în zona montană Rânca, în unităţi de cazare şi alte servicii. Totul depinde de cât de repede vor fi eliberate avizele de funcţionare, pentru că restul este gata. Scaunele nu aveau cum să le monteze, până nu sunt făcute testele“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj.

Personal insuficient pentru Salvamont

Construcţia instalaţiei de telescaun face parte dintr-un proiect mai amplu de îmbunătăţire a infrastructurii la Rânca. Pe lângă telescaun, investiţia mai vizează realizarea unui sistem de canalizare şi alimentare cu apă. Cu toate că instalaţia va creşte confortul turiştilor, conducerea Salvamont precizează că vor apărea şi noi sarcini pentru angajaţii instituţiei, odată cu punerea în funcţiune a telescaunului şi cu inaugurarea noii pârtii. Serviciul Public Salvamont Gorj care deserveşte zona Rânca are cu 30% mai puţini salariaţi faţă de cât este necesar. Deşi trebuie să facă angajări, şefii Salvamont au fost nevoiţi să treacă şi ei la restructurări. Din fericire, un singur salariat a fost trimis acasă, prin scoatere la pensie. „Orice investiţie de acest gen la Rânca înseamnă mai multă treabă pentru noi. Trebuie să asigurăm intervenţiile în caz de evenimente, deşi personalul este subdimensionat. Avem şi colaboratori, şi voluntari, dar pe ei nu poţi să te bazezi 100%, fiindcă nu stau permanent la baza din Rânca“, a mai spus Sabin Cornoiu.
Sursa : http://eranca.com/

NINSOARE IN STATIUNEA RANCA


Primii fulgi de nea au început să cadă în această dimineaţă în zona montană Rânca. Cu toate că stratul de zăpadă nu a fost mai mare de 2-3 centimetri, Secţia de Drumuri Naţionale Gorj a intervenit cu două utilaje pentru a degaja zăpada depusă pe carosabil. Dumitru Leuştean, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Gorj, a declarat că, dacă va mai ninge, utilajele vor urca la Rânca pentru ca drumul să fie păstrat în condiţii bune pentru trafic. "A nins, dar nu a fost decât un strat de 2 sau 3 centimetri. Am trimis două utilaje care au curăţat şoseaua, astfel încât să nu existe probleme. Nu e bine, în caz de îngheţ, să fie zăpadă pe drum. Noi suntem cu utilajele în bază, gata să intervenim. Acum deja ne aşteptăm ca iarna să se instaleze la Rânca pentru că se cam apropie timpul“, a precizat Dumitru Leuştean.

marți, 12 octombrie 2010

Subventii de 25.000 de euro pentru tinerii care se intorc la sate




Instalarea in mediul rural a celor care vor sa-si faca ferme este sprijinita de UE




Tinerii care vor sa faca afaceri in agricultura pot primi intre 10.000 si 25.000 de euro pentru dezvoltarea unor exploatatii agricole. Banii se acorda in doua transe. Prima, de 60 la suta din suma totala eligibila solicitata,este acordata la aprobarea proiectului de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, iar cea de-a doua, de 40 la suta, este achitata la indeplinirea actiunilor planului de afaceri prezentat de fermier.

Statul roman are in plan sprijinirea tinerilor care doresc sa se mute la tara si sa demareze o afacere in domeniul agricol. Agricultorii care se intorc la sate si isi infiinteaza o ferma pot primi un ajutor de pana la 25.000 de euro, bani care vor veni prin intermediul Masurii 121 privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural. Masura a fost lansata impreuna cu Masurile 141 - Sprijinirea Fermelor Agricole de Semisubzistenta si 142 - Infiintarea Grupurilor de Producatori, la sfarsitul anului trecut.

Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si ai Directiei Agricole spun ca oferta se adreseaza atat tinerilor care au plecat in strainatate, au strans cativa bani si revin in tara pentru a investi in diverse proiecte, dar si celor care vor sa plece din mediul urban la tara unde pot pune pe picioare o ferma. „Am avut deja un tanar intors in tara care a dorit sa infiinteze o ferma. Daca programul va fi bine promovat, cred ca vor exista beneficiari care sa utilizeze aceste fonduri”, spune Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi.

Pana in prezent, programul a starnit interes mai ales din partea celor care lucreaza in oras, dar care ar fi dispusi sa o ia de la capat cu o activitate in domeniul agricol. „Au venit multe persoane care sa se intereseze de aceasta masura. Cei mai multi sunt tineri care vor sa se mute la tara si nu neaparat cei intorsi din strainatate. Important este sa fie tineri cu varsta sub 40 de ani care sa poate prelua o unitate agricola, careia sa-i creasca performanta”, ne-a precizat Eugen Ticau, directorul Centrului Regional de Plati si pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi.

joi, 7 octombrie 2010

10.000 de euro de la stat pentru tinerii care vor să-şi facă o afacere





Persoanele care au până la 35 de ani şi care nu au deţi­nut niciodată o firmă sau acţiuni într-o altă firmă şi care vor să debuteze în afaceri vor primi garanţii de stat pentru a obţine credite şi ajutoare de stat nerambursabile în valoare de maximum 10.000 de euro, potrivit unei ordonanţe care urmează să fie adoptată miercuri în şedinţă de guvern.

Andreea Paul (Vass), consilier al primului-ministru spune că firma care urmează să se înfiinţeze trebuie să aibă un asociat unic sau cel mult cinci asociaţi, toţi debutanţi în afaceri.


"Facilităţile propuse de ordonanţa de urgenţă implică un ajutor financiar nerambursabil de maximum 30% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pentru restul de bani necesari există două opţiuni: fie vine cu resurse proprii, fie are nevoie de un credit bancar. Pentru a facilita accesul, statul va garanta maxim 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 80.000 de euro."

De asemenea, debutanţii vor fi scutiţi şi de la plata taxelor pentru operaţiuni efectuate de ONRC, respectiv 200 de lei. O altă facilitate o constituie scutirea de la plata CAS-ului datorat de angajator pentru maximum patru salariaţi.
"Pentru a obţine aceste facilităţi, tânărul debutant are câteva obligaţii: proiectul de investiţii să fie bancabil, să angajeze minimum doi salariaţi, să reinvestească cel puţin 50% din profitul obţinut şi să depună semestrial un raport de progres la Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (ANIPPIMM), autoritate care se află în subordinea Ministerului Economie şi care care va asigura managementul şi implementarea proiectului", spune consilierul primului-ministru.

Tinerii antreprenori pierd facilităţile şi returnează integral către stat finanţarea dacă timp de trei ani vinde sau cesionează o parte din acţiuni altor persoane decât unor tineri debutanţi.
Prioritare la finanţare vor fi proiectele care vizează activităţi productive şi sunt excluse afacerile gen intermedieri financiare, consultanţă, jocuri de noroc.
"Pentru tineri orice sprijin este important şi consider că o astfel de măsură legislativă va împrospăta piaţa. Chiar dacă este o perioadă dificilă, tinerii îşi pot face un business dacă este bine gândit, iar guvernanţii ar trebui, pe lângă această măsură, să stimuleze şi consumul", spune Dragoş Săbăreanu, partener al firmei Glassworks, companie care produce mobilier din sticlă.
Normele de aplicare vor intra în vigoare în 15 zile de la data la care va fi adoptată ordonanţa. Banii alocaţi de la bugetul de stat pentru finanţarea tinerilor debutanţi în acest an este de 1 milion de euro, sumă care se află alocată în bugetul Ministerului Economiei.

luni, 27 septembrie 2010

Cel mai scump ceas, realizat cu fragmente de meteoriţi, costă 4,6 milioane dolari


Diamante, platină, aur alb, safire sau fragmente de meteoriţi sunt câteva dintre materialele pe care maeştrii în orologerie le folosesc pentru a crea cele mai rare şi mai scumpe ceasuri din lume.

Cel mai scump ceas din lume, lansat în acest an de producătorul elveţian Louis Moinet, este conceptul Meteoris: un set din patru ceasuri, pentru fiecare fiind folosite fragmente de meteoriţi de pe Marte, de pe Lună, dintr-un asteroid şi din cel mai vechi meteorit găsit pe Terra, numit "Rosetta Stone".
Meteoris costă 4,6 milioane de dolari.

Aflaţi de pe www.businessmagazin.ro care sunt cele mai preţioase ceasuri din lume.

marți, 21 septembrie 2010

Taxa de poluare auto în versiune 2011: de la 125 la peste 21.000 de euro




Taxa de poluare va fi modificată de la 1 ianuarie, potrivit declaraţiilor lui Laszlo Borbely, ministrul mediului, posesorii unor maşini mai vechi urmând să plătească o taxă mai mare decât în prezent.

Astfel, cele mai mici taxe le vor plăti cei care au achiziţionat automobile noi, cu motoare Euro 5 de cilindree mică, iar cele mai mari maşinile vechi cu motoare mari.

Spre exemplu, pentru un model Dacia Logan cu motor de 1,4 litri se va plăti o taxă de 125 de euro, iar pentru un BMW 530i cu motor de 3,0 litri Euro 5 aproximativ 3.
600 de euro.

Cele mai mari creşteri vor fi pentru maşinile second-hand.

Dacă în prezent pentru un automobil second-hand de patru ani vechime, cu motor Euro 4 de 1,4 ltiri se plăteşte o taxă de 145 de euro, aceasta va creşte până la 933 de euro de la 1 ianuarie, în timp ce pentru maşinile cu motoare de 3,0 litri se va majora de la 3.600 la aproape 8.000 de euro.

Cele mai mari taxe se vor plăti pentru maşinile cu un nivel de emisii mai vechi decât Euro 4. spre exemplu, pentru un automobil mai vechi de zece ani, cu motor de 3,0 litri Euro 3 se va plăti peste 20.000 de euro.

Alături de noua taxă de poluare, persoanele fizice nu mai pot înmatricula autovehicule importate din Uniunea Europeană dacă nu vor face dovada plăţii Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în cazul maşinilor noi şi second-hand, ceea ce va limita şi mai mult importurile de maşini second-hand din Europa de Vest, care în prezent reprezintă două treimi din totalul maşinilor înmatriculate pentru prima dată pe piaţa locală.

În continuare nu se va plăti taxă de poluare pentru maşinile hibride, dar care reprezintă mai puţin de 1% din piaţă, şi pentru cele electrice.

Potrivit declaraţiilor anterioare ale lui Laszlo Borbely, ministrul mediului, din 2011 este posibil ca maşinile electrice şi cele hibride să beneficieze de subvenţii din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu după modelul vest-european.

În prezent singurul avantaj al motorizărilor hibride este că nu se plăteşte taxa de poluare în momentul înmatriculării, în timp ce în alte ţări acestea beneficiază atât de reduceri ale impozitelor anuale, cât şi de subvenţii.

Din 2011 primii constructori care vor lansa pe piaţa locală modele electrice vor fi Renault, cu modelul Fluence ZE care va dispune de baterii reîncărcabile ce vor putea fi schimbate, şi Mitsubishi i-MiEV, un model cu patru uşi, de oraş, şi o autonomie de aproximativ 150 km, al cărui preţ va fi de aproximativ 30.000 de euro.


Sursa : Zf.ro

luni, 13 septembrie 2010

Comorile din pivniţele oamenilor de afaceri: sticlele de vin de colecţie, evaluate la sute de mii de euro


"Vinurile pentru moldoveni sunt mai mult decât produs şi consumare, sunt un mod de viaţă şi cultură. În acelaşi timp, o colecţie de vinuri este şi o investiţie care, de ce nu, în timp poate creşte în valoare", spune Ion Sturza, fostul director general adjunct al Rompetrol.



Sturza a părăsit grupul, o afacere de 7 miliarde de dolari cu peste 9.000 de angajaţi, în septembrie anul trecut, anunţând la scurt timp că vrea să aloce 30 de milioane de euro din banii proprii într-un fond de investiţii.

Dacă pentru fostul manager de la Rompetrol vinurile de colecţie sunt şi o investiţie, un business, pentru alţii acestea reprezintă doar un hobby, însă cert este că din ce în ce mai mulţi oameni de afaceri sau manageri sunt dispuşi să cheltuiască mii de euro pe sticle de vin "doar pentru cunoscători".
Simbol al unui anumit statut social, vinul de colecţie se află şi în pivniţele bancherilor care însă evită să vorbească despre acestea, al antreprenorilor care investesc în vin şi al unor oameni care nu au nicio legătură cu domeniul.

"Am o vinotecă destul de bine dotată, cu peste 2.000 de sticle, care cred că este evaluată la circa 200.000 de euro", spune Sebastian Ghiţă, care deţine firma de IT Asesoft, dar investeşte şi în producţia de vin. El deţine 300 de hectare de viţă-de-vie în care spune că a investit în jur de 6-7 mil. euro. Cea mai scumpă sticlă de vin din colecţie este un Chateau Petrus din 1963 estimat la "câteva mii de euro".

Sticle de mii de euro

Un alt antreprenor care investeşte în industria vinului, dar care are o colecţie mai mică, de circa 200 de sticle, este Daniel Guzu. Cu toate acestea, Guzu şi-a legat numele de industria vopselelor, după ce a ieşit la finalul anului 2008 din afacerea cu lacuri şi vopsele Fabryo, pe care o înfiinţase în 1994. În prezent el investeşte în producătorul de materiale de construcţii Duraziv.

"Am început din toamnă lansările, iar în prezent suntem prezenţi cu brandurile Casa Panciu, Sagio şi Setilă", a spus Guzu care pentru acest an estimează vânzări de vin de circa 200.000 de euro. Pe de altă parte, Ion Sturza de la Rompetrol are aproximativ 1.000 de sticle în colecţie, iar cea mai scumpă este "o sticlă de vin Cabernet din 1947".

Pentru alţi oameni de afaceri, cele 1.000 de sticle de vin pe care le au sunt mai degrabă " de băut" decât "de colecţie". Acesta este şi cazul omului de afaceri Octavian Radu, proprietarul librăriilor Diverta aflate în insolvenţă, care are circa 1.000 de sticle, dar pe care nu le poate numi "colecţie".

"De când aveam un magazin şi o distribuţie de vinuri mi-a mai rămas un Petrus din 1975. Costă probabil în jur de 2.000 de euro. Oricum astfel de vinuri nu "valorează" atât de mult pentru cât de bun este vinul, astfel că găseşti un Bordeaux excelent şi la câteva sute de euro, uneori chiar şi la câteva zeci de euro, ci prin faptul că transformă ocazia în care îl bei într-una memorabilă", este de părere omul de afaceri. El completează că ţine sticlele de vin într-un depozit special amenajat.

"Mereu găsesc câte un vin nou care îmi place şi cumpăr câteva sticle pe care să le "împart" cu prietenii acasă. Ţin însă vinurile preferate de la un an la altul, plus câteva mai rezistente, câţiva ani", a adăugat Radu.

Vinuri cu poveste

Cu o colecţie mai bogată se poate lăuda însă omul de afaceri Mihai Miron, care controlează afacerea din industria farmaceutică Ropharma şi care spune că în prezent are o colecţie care ajunge la 3.000 de sticle.

"Îmi place să colecţionez vinul, dar să îl şi consum. Pofesia (farmacist - n.red.) m-a ajutat să înţeleg efectele benefice ale vinului şi paradoxul francez, adică faptul că Franţa este una dintre ţările cu cel mai mare consum de vin roşu, de mâncare grasă şi cu cea mai scăzută mortalitate", spune Miron. Cea mai scumpă sticlă de vin din colecţie o estimează la 6.000 - 7.000 de euro.

Pentru Mihai Miron, mare parte din vinuri au în spate o poveste. Spre exemplu, una dintre sticlele de vin a fost primită cadou de la fostul preşedinte al SmithKline Beecham (astăzi GSK - companie către care a vândut producătorul Europharm la începutul anilor 2000) când au inaugurat lucările la fabrica de la Braşov.

În ceea ce priveşte sticlele de la producătorii români, Miron are de la Murfatlar vin din 1921 şi 1937.

Unii oameni din industria vinului spun că şi bancheri precum Mişu Negriţoiu de la ING, dar şi oameni de afaceri precum Viorel Catarmă au colecţii "importante de vin". Negriţoiu nu a răspuns la întrebările ZF, iar Cataramă nu a putut fi contactat.

Şi producătorii de vinuri păstrează vinuri de colecţie în vinotecile proprii. Murfatlar, spre exemplu, are peste 400.000 de sticle în vinoteca evaluată la 10,3 mil. euro. Valoarea acesteia a crescut în ultimii trei ani de la 8,9 mil. euro.

Sebastian Ghiţă, acţionar al Asesoft: Am o vinotecă destul de bine dotată, cu peste 2.000 de sticle, care cred că este evaluată la circa 200.000 de euro.

Mihai Miron, acţionar Ropharma: Îmi place să colecţionez vinul, dar să îl şi consum. Pofesia (farmacist - n. red.) m-a ajutat să înţeleg efectele benefice ale vinului şi paradoxul francez, adică faptul că Franţa este una dintre ţările cu cel mai mare consum de vin roşu, de mâncare grasă şi cu cea mai scăzută mortalitate.

miercuri, 1 septembrie 2010

RALIU RANCA - CNVC Dunlop 2010


Pe 11 și 13 septembrie se organizează la Rânca raliul în coastă contând pentru etapele 9 și 10 din campionatul național de Viteza in Coasta – Dunlop 2010.

Regulament Ranca 2010 .doc

Informatii Traseu
Locul desfăşurării : Novaci
Sector de drum: Novaci - Rânca, DN67C
Lungime : 5 km
Panta maximă : 12 %
Diferenta nivel: 342m
Locul startului : DN67C Km 17+25m
Locul sosirii : DN67C Km 22+50m

Informatii Utile

La adresa: SC NOVASTEF SA Novaci, str. Eroilor, nr. 27, se afla:
Comandamentul/Secretariatul competiţiei
Centrul/Panou oficial de afişaj
Verificare Tehnică Iniţială
Parc închis
Parc auxiliar – trailere/platforme
Verificarea tehnică finală
Centrul de Presă

Parc de service: Pe sector de drum Novaci - Rânca, DN67C, între Km 15 – 16

Festivitatea de premiere si Conferinţa de presă cu câştigătorii: Casa de Cultură NOVACI

PROGRAM COMUN
Începerea înscrierilor Vineri - 20.08 2010 ora 13:30
Închiderea înscrierilor Luni – 06.09.2010 ora 20:00
Publicarea listei de înscrieri Luni – 06.09.2010 ora 21:00
Deschiderea centrului de presă/acreditări Luni – 06.09.2010 ora 12:00
Conferinţa de presă a organizatorului Joi – 09.09.2010 ora 20:30

Program etapa a IX-a (09-10 septembrie 2010)
Verificări administrative Joi – 09.09.2010 ora 16:00-19:00
Verificări tehnice iniţiale Joi – 09.09.2010 ora 16:30-19:30
Prima sedinţă a CCS Joi – 09.09.2010 ora 19:30
Publicarea ordinei de start Joi – 09.09.2010 ora 20:00
Deschiderea parcului de service Vineri – 10.09.2010 ora 07:00
Recunoaşteri Vineri – 10.09.2010 ora 08:30-10:00
Antrenamente oficiale-manşa I Vineri – 10.09.2010 ora 10:00-11:30
Antrenamente oficiale-manşa a II-a Vineri – 10.09.2010 ora 11:30-13:00
Start în manşa I a competiţiei Vineri – 10.09.2010 ora 14:00-15:30
Start în manşa a II-a a competiţiei Vineri – 10.09.2010 ora 15:30-17:00
Verificări tehnice finale Vineri - 10.09.2010 ora 17:00-17:30
A II-a şedinţă a CCS Vineri - 10.09.2010 ora 17:30
Afişarea rezultatelor provizorii Vineri – 10.09.2010 ora 18:00
Afişarea rezultatelor definitive Vineri – 10.09.2010 ora 18:30
Festivitatea de premiere Vineri - 10.09.2010 ora 18:30
Conferinţa de presă cu câştigătorii Vineri – 10.09.2010 ora 19:00

Program etapa a X-a (11 – 12 septembrie 2010)
Verificări administrative Sâmbătă – 11.09.2010 ora 16:00-19:00
Verificări tehnice iniţiale Sâmbătă - 11.09.2010 ora 16:30-19:30
Prima sedinţă a CCS Sâmbătă - 11.09.2010 ora 19:30
Publicarea ordinei de start Sâmbătă - 11.09.2010 ora 20:00
Deschiderea parcului de service Duminică – 12.09.2010 ora 07:00
Recunoaşteri Duminică – 12.09.2010 ora 08:30-10:00
Antrenamente oficiale-manşa I Duminică - 12.09.2010 ora 10:00-11:30
Antrenamente oficiale-manşa a II-a Duminică - 12.09.2010 ora 11:30-13:00
Start în manşa I a competiţiei Duminică - 12.09.2010 ora 14:00-15:30
Start în manşa a II-a a competiţiei Duminică - 12.09.2010 ora 15:30-17:00
Verificări tehnice finale Duminică - 12.09.2010 ora 17:00-17:30
A II-a şedinţă a CCS Duminică - 12.09.2010 ora 17:30
Afişarea rezultatelor provizorii Duminică - 12.09.2010 ora 18:00
Afişarea rezultatelor definitive Duminică - 12.09.2010 ora 18:30
Festivitatea de premiere Duminică - 12.09.2010 ora 18:30
Conferinţa de presă cu câştigătorii Duminică - 12.09.2010 ora 19:00

ORGANIZATOR
Clubul Sportiv Autocorex Tg-Jiu, membru al Federaţiei Române de Automobilism Sportiv.
Adresa: Tg-Jiu, Bd.C-tin Brâncuşi, nr. 27, jud. Gorj.
Tel: 0253/216905, 222137
Fax:0253/216042, 226191
E-mail: corex_office@yahoo.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Persoane de contact:
Ciufrilă Constantin, tel: 0722 358 825/0769 050 000
Catana Elena, tel: 0724 511 029
Website: www.auto-corex.ro
Site-uri utile: www.fras.ro, www.fia.com

Festivalul toamnei Ranca 3-5 septembrie 2010


Programul Festivalului pe zile

Vineri, 3 septembrie
Targ cu vanzare – vor fi prezenti peste 25 mesteri populari care vor expune obiecte traditionale, de artizanat, cuprinzand toate mestesugurile zonei: tesaturi, olarit, prelucrari in lemn, costume populare, si asa mai departe.

Activitati sportive - acces liber la teren de fotbal si tenis, iar pe partia de schi vor fi amplasate partia de tubing – un fel de sanius cu barci pneumatice pe o partie special amenajata si water walking balls – bile de mers pe apa, in care atat copiii cat si adultii pot intra, pot merge pe apa, pot sari, se pot arunca – fara sa se ude, bineinteles.

Sambata, 4 septembrie

Activitati artistice si de divertisment

Parada portului popular – tineri, baieti si fete, vor introduce vizitatorii in atmosfera festivalului, defiland prin targ imbracati in port popular gorjean, cu cosuri mari cu flori de munte pe care le vor prinde in pieptul trecatorilor.

Parada Cailor – cai si calareti costumati in port specific zonei se vor plimba prin statiune strigand flacaii mai voinici la un concurs de taiat lemne pe partia de schi.

Spectacole ansambluri populare: vor fi prezente 10 ansambluri populare din judetul Gorj si aproximativ 4 din judetele limitrofe, precum Hunedoara si Olt.

Concursul de gatit in aer liber - organizat de hotelurile si pensiunile din zona va avea un mare succes – pregatim o mancare ciobaneasca specifica Rancai – TOCAN DE OAIE, pe care toti vizitatorii vor avea posibilitatea sa o guste, dupa ce, evident, juriul va delibera si va stabili castigatorul.

Tombola cu premii si focuri de artificii

INVITATI SPECIALI: Ansamblul Doina Gorjului


Duminica, 5 septembrie
Ultima zi a festivalului, va cuprinde targul cu vanzare de produse traditionale si de artizanat, dar si activitatile sportive: fotbal, tenis, tubing si bilele de mers pe apa.

Speram ca toata lumea se va simti minunat si va reveni si la anul, pentru Editia a 2a, cand le promitem si mai multe suprize si evenimente placute!

Mai multe detalii pe http://festivalultoamneiranca.blogspot.com/

vineri, 27 august 2010

Prima statiune all inclusive de pe litoralul romanesc, intre Costinesti si Olimp


În maximum 4 ani litoralul românesc va avea o nouă staţiune, relatează REALITATEA FM. Este vorba despre un proiect mai vechi ce presupune o premieră pentru turismul autohton - o staţiune de tip all-inclusive.

Terra va fi ridicată din temelii lângă localitatea 23 august, între Costineşti si Olimp. Construcţia va cuprinde în total două hoteluri cu 13 etaje, 40 de vile, un heliport şi terenuri de minigolf. Potrivit proiectului Terra va beneficia şi de o bază de tratament, pentru odihnă şi refacere, dotată cu aparatură ultramodernă, la standarde europene.

Primarul localităţii 23 august, Mugur Mitrana, declara la Realitatea FM că proiectul a intrat în linie dreaptă. Este vorba despre investiţii in totalitate private, susţine acesta. Aproape toate avizele au fost obţinute, investitorii au cumpărat terenuri de la localnici, iar Ministerul Turismului deja a promis că va da o mână de ajutor pentru infrastructura viitoarei staţiuni, mai spune primarul localităţii 23 august, Mugur Mitrana.

Sursa: realitatea.net

luni, 23 august 2010

Liberalul Modrea se vede în turul doi cu Radu Angheloiu


Dumitru Modrea, ultimul candidat intrat în cursa pentru şefia PNL Gorj, şi-a anunţat candidatura, oficial, duminică. Modrea a făcut astfel publice câteva dintre motivele care l-au determinat să candideze şi a mulţumit deja anticipat delegaţilor care s-au hotărât de acum să îi dea votul, în detrimentul contracandidaţilor săi. Liberalul consideră că are şanse reale pentru a prelua şefia PNL Gorj, chiar dacă s-a hotărât mai târziu să lupte pentru această funcţie. Modrea se vede astfel într-un tur doi al alegerilor pentru preşedinţia PNL Gorj, contra candidatului Radu Angheloiu.

Sursa : Gorjeanul

Viceprimarul comunei Turcineşti, Dumitru Modrea, luptă pentru şefia organizaţiei judeţene liberale chiar dacă mai sunt nici două săptămâni până la ziua în care delegaţii partidului îşi vor alege preşedintele. Susţinut de aproape de şeful său de campanie Ion Răuţ, Modrea a început să bată judeţul pentru a sta de vorbă cu alegătorii în vederea anunţării platformei sale electorale. ,,M-am hotărât să anunţ, într-un mod oficial, depunerea candidaturii mele la alegerile pentru funcţia de preşedinte al PNL Gorj. Ţinând cont de situaţia din teren, pe care am văzut-o alături de directorul meu de campanie, Ion Răuţ, vin să vă spun că îmi depun astăzi (n.r. ieri) candidatura, deoarece oamenii de fapt doreau un al patrulea candidat. Mi s-a spus de multe ori că acea campanie pentru promovarea postului de preşedinte al PNL Gorj s-ar fi oprit undeva la 60%. Mulţumesc celor care mi-au dat şansa de a putea într-o perioadă scurtă să ofer o altă soluţie oamenilor dar şi alte idei şi fapte”, a declarat candidatul Dumitru Modrea. Acesta a menţionat că se vede într-un tur doi într-o luptă cu Radu Angheloiu.

luni, 16 august 2010

Vezi aici preţurile pachetelor turistice prin programul "Litoralul pentru toţi"


Asociaţia Litoral-Delta Dunării a lansat ediţia de toamnă a programului "Mini preţuri de vacanţă - Litoralul pentru toţi", tarifele pentru şase nopţi de cazare în perioada 1 septembrie- 15 octombrie variind între 160 lei, la un hotel de o stea fără mic dejun, la 500 lei, pentru o unitate de 5 stele.

La un hotel de 5 stele cu mic dejun preţul este de 499 lei pe persoană, iar la unul de patru stele, tot cu mic dejun, de 399 lei. La o unitate de 3 stele cu mic dejun pachetul costă 339 lei, iar în cazul în care turistul alege varianta fără mic dejun va plăti 219 lei.

Cazarea la o unitate de 2 stele, fără mic dejun, costă 189 lei, iar cu mic dejun tariful ajunge la 249 lei.

Cei care cumpără pachetele turistice prin acest program, disponibile prin agenţiile membre ANAT, vor primi un voucher care permite intrarea gratuită la unul dintre obiectivele din zona Dobrogea: Complexul Muzeal de Ştiinte ale Naturii - Acvariu , Delfinariu, Microrezervaţia Delta Dunării, Planetariu; Muzeul de Istorie şi Arheologie; Muzeul Adamclisi şi Cetatea Histria.


Sursa : mediafax

miercuri, 11 august 2010

Informatii Partii Ranca


Informatii suplimentare Partie Ski Ranca, Preturi Teleski - Telescaun:

Informatii Partia M1

Grad dificultate : Incepatori
Lungime : 610 m
Diferenta de nivel : 92 m
Cota de plecare : 1677
Cota de sosire : 1583
Deschisa : weekend si sarbatori
Nocturna : Da
Teleski : Da
Babyski : Da
Sonorizare : Da
Capacitate : 1000 schiori / ora
Viteza : 2,5 m / s
Acces : cartela magnetica


Informatii Partia M2


Grad dificultate : Mediu
Lungime : 510 m
Diferenta de nivel: 116 m
Cota de plecare : 1700
Cota de sosire : 1584
Deschisa : weekend si sarbatori
Nocturna : Nu
Teleski : Da
Babyski : Nu
Sonorizare : Nu
Capacitate : 560 schiori / ora
Viteza : 2,5 m / s
Acces : cartela magnetica



Informatii Partia M3


Grad dificultate : Incepatori
Lungime : 350 m
Diferenta de nivel : 50 m
Cota de plecare : ---
Cota de sosire : ---
Deschisa : weekend si sarbatori
Nocturna : Nu
Teleski : Da
Babyski : Da
Sonorizare : Nu
Capacitate : 560 schiori / ora
Viteza : 2,5 m / s
Acces : cartela magnetica



Incepand de la sfarsitul anului 2010 Ranca va mai dispune de un telescaun care va deservi trei partii de ski care se vor afla la poalele Varfului Papusa.

Mai multe detalii despre proiect puteti citi aici: Proiect pentru o instalatie de telescaun la Ranca, odata finalizat acest telescaun vom posta mai multe informatii.

Transalpina - DN 67C - Peisaje , Mister , Aventura



Șoseaua cunoscută sub numele de Transalpina, străbate Munții Parâng din Carpații Meridionali. Această șosea este cea mai înaltă din România, ajungând la înălțimea de 2145 m în Pasul Urdele.

Transalpina este marcată pe hărți ca drum național – DN 67C, însă porțiunea între stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului (aproximativ 33 km).

Acest drum există încă de pe vremea lui Decebal, fiind construit de romani în timpul războaielor dacice. Transalpina a fost pietruită de nemți în timpul Primului Război Mondial, reconstruită în anul 1935 de Carol al II-lea și apoi reabilitată de nemți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Daca Transfagarasanul este dupa parerea unora de nota 10, Transalpina merita cu siguranta un 10 plus pentru peisaje, aventura si mister.
Accesul pe sosea se poate face fie din Novaci sau Sebes, fie prin Valea Oltului-Brezoi-Voineasa-Vidra-Obirsiile Lotrului (traseu foarte pitoresc). O alta alternativa ar fi prin Petrosani-Obirsia Lotrului.

Drumul are 81 de km din Novaci pana in Petrosani, iar partea neasfaltata este cuprinsa intre Ranca si granita judetului Hunedoara ,drum ce va fi asfaltat in 2010 in proportie de 95 % . In unele locuri drumul aproape ca se transforma in trepte! De la Ranca pana la intersectia cu raul Lotru (28km) se fac aproximativ 4 ore. Aici puteti campa chiar langa rau, iar locul putem spune ca este unul dintre cele mai frumoase pe care le puteti vedea in Romania. Drumul de aici pana in Petrosani este destul de bun in comparatie cu restul, asa ca cine vrea sa vina sa campeze intr-un loc absolut fantastic, fara a urca pe Transalpina, o poate face venind dinspre Petrosani sau Novaci .

joi, 29 iulie 2010

Turismul românesc, la pământ


România se află pe ultimul loc din Europa din punct de vedere al numărului de turişti străini care s-au cazat în hotelurile de la noi din ţară. Anul trecut, numărul nopţilor petrecute de turiştii străini în structurile de cazare de la noi din ţară a fost de 2,5 milioane, în scădere cu circa 22% faţă de 2008. România aproape că nu există pe harta turistică a Europei.

Hotelurile din staţiunile balneoclimaterice stau să cadă, mobilierul din unele unităţi de cazare e moştenit de pe vremea lui Ceauşescu, iar serviciile de proastă calitate, dar la preţuri exorbitante sunt regula ofertei turistice româneşti.

Toate aceste "miracole" româneşti sunt promovate însă în străinătate de ministerul de resort. Ba chiar Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), s-a plâns în repetate rânduri că banii alocaţi anul acesta pentru promovarea turismului sunt prea puţini. Cele 5 milioane de euro de anul acesta nu reprezintă nici măcar jumătate din cele 12 milioane de euro avute la dispoziţie la începutul anului trecut pentru promovare turistică. Ministerul Turismului a cheltuit, în 2009, 7,1 milioane de euro pentru promovarea turismului, din care s-au realizat mai multe campanii de promovare a României pe plan extern şi intern şi s-a cumpărat publicitate la radio şi televiziuni.

PE ULTIMUL LOC ÎN UE
Rezultatele promovării au întârziat să apară, în timp ce situaţia turismului românesc a ajuns dezastruoasă. Statisticile europene arată că România se clasează pe ultimul loc la numărul de nopţi pe care străinii le-au petrecut în hotelurile de la noi din ţară. Potrivit Eurostat, numărul de nopţi pe care străinii le-au petrecut în hotelurile de la noi din ţară a înregistrat anul trecut o scădere de circa 22% faţă de 2008, ajungând la 2,5 milioane. Aceeaşi statistică spune că în Spania numărul de nopţi pe care străinii le-au petrecut în hoteluri este de 141,6 milioane, în Austria cifra ajunge la 75,7 milioane, în Italia - 102,2 milioane, în Germania - 43,2 milioane de nopţi, iar în Franţa - 63,8 milioane de nopţi.

CÂND ADUNI MERE CU PERE
Nu degeaba am luat aceste ţări ca exemplu, deoarece însăşi Elena Udrea face comparaţii între bugetul de promovare din aceste ţări cu România. Ministrul nu spune nimic despre rezultatele înregistrate de turismul din aceste ţări. Udrea a făcut comparaţie între bugetul alocat pentru promovarea turismului românesc şi cel din Austria, Ungaria, Spania, Turcia, Germania, Italia şi Franţa.

Ministrul a uitat să menţioneze calitatea serviciilor oferite de operatorii din turism în aceste ţări, calitatea structurilor de cazare, precum şi încasările şi ponderea acestora în PIB din ţările respective.

joi, 22 iulie 2010

Stadiul executiei telescaunului de la Ranca


Lucrările de instalare a unui telescaun modern, cu patru locuri, în staţiunea montană Rânca sunt în plină desfăşurare.
După ce au fost turnate fundaţiile, s-au montat şi pilonii pe o distanţă de 980 metri. Traseul telescanului va începe de la ultimele cabane din nordul staţiunii şi va ajunge la jumătatea vârfului Păpuşa. Acesta are o lungime de circa 1000 metri şi o diferenţă de nivel de 300 metri.
“După modul în care se desfăşoară lucrările, există toate premisele ca telescaunul să fie pus în funcţiune începând cu data de 1 septembrie. Constructorul francez a solicitat la montaj şi un reprezentant al celor care îl exploatează pentru a învăţa cum să-l folosească”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj.
Telescaunul va deservi 3 pârtii de pe faţa sudică a vârfului Păpuşa şi va deschide un nou domeniu schiabil pe culmea nordică a acestui vârf.
Pe faţa nordică există posibilitatea amenajării a aproximativ 10 pârtii noi, după cum consideră conducerea Serviciului Salvamont Gorj.
Telescaunul de la Rânca face parte dintr-un proiect a cărui valoare este de circa 10 milioane de euro. “Proiectul are două componente: canalizarea şi staţia de epurare; telescaunul. Proiectul este finanţat cu fonduri europene, iar cofinanţatorii sunt Consiliul Judeţean, Consiliul Local Baia de Fier şi Consiliul Local Novaci”, a mai precizat Sabin Cornoiu.

Sursa : portalnovaciranca.ro

marți, 13 iulie 2010

TUBING PARK la RÂNCA


Rânca este a doua zonă montană din România care de astăzi are TUBING. Primul traseu de tubing pe pârtia de ski este deschis de astăzi pe întreaga vară şi are o lungime de 75 de metri la urcare şi 85 de metri la coborâre, cu 3 curbe, dintre care o turnantă. Aşadar turiştii au posibilitatea unei distracţii pe cinste la Rânca.

marți, 6 iulie 2010




Spania are, fara indoiala, cea mai valoroasa generatie din istorie. Ibericii au ajuns in semifinale dupa un parcurs neconvingator, dar au redevenit, in opinia celor mai multi dintre specialisti, favoriti la titlul mondial.

Gazzetta dello Sport a calculat valoarea lotului Spaniei si a ajuns la o cifra ametitoare - 670 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de principalele contracandidate la Cupa Mondiala: Germania si Olanda (Germania are un lot de 305 milioane de euro, Olanda, unul de 280 de milioane de euro). In ceea ce priveste lotul Uruguayului, distanta este si mai mare: cu exceptia lui Forlan si Suarez - cotati la 20 de milioane de euro - sud-americanii nu mai au fotbalisti care sa concureze cu stelele iberice din punct de vedere al cotei.

Cititi mai multe pe www.prosport.ro

luni, 5 iulie 2010

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Rata inflatiei va fi in jur de 8% la sfarsitul anului 2010

"Nu trebuie sa demonizam creditul in valuta", a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar pe teme economice. "Exista motive sa avem credite in valuta cu maturitati mai lungi", a afirmat Isarescu, care a adaugat ca "are incredere in leu" si ca "mi-am tinut si voi continua sa-mi mentin economiile in lei". El a mai spus ca ultimele estimari arata ca rata inflatiei va fi de circa 8% la sfarsitul acestui an.

Iata cateva dintre principalele declaratii ale guvernatorului BNR:
* rata inflatiei va fi in jur de 8% la sfarsitul anului 2010.
* exista motive sa avem credite in valuta cu maturitati mai lungi.
* nu trebuie sa demonizam creditul in valuta.
* o tara care vrea sa se dezvolte nu poate sa renunte la creditul pe termen lung.
* trebuie sa facem mai mult in privinta informarii clientilor bancilor.
* valoarea medie a creditelor in valuta acordat populatiei este de 5-10 ori mai mare decat a celor acordate companiilor.
* bancile incarcate cu credite in valuta vor trebui sa aduca capital.
* vrem sa transmitem un semnal de incredere in economia nationala.
* am incredere in leu, voi mentine grosul economiilor mele in lei.
* veniturile mele principale sunt in lei, acolo voi economisi.
* daca majorarea cu cinci puncte procentuale a TVA s-ar transmite integral si daca ar fi aplicata la toate produsele din cosul de consum, cresterea inflatiei ar fi de 4,2%.
* in cosul de consum sunt produse cu o cota de TVA de 9%, adica cam 5% din cos, si la aceste produse TVA a ramas la 9%. Mai sunt produse cu TVA 0, ponderea lor fiind cam de 4% din indicele preturilor de consum.
* cu un calcul aritmetic simplu, vedem ca majorarea inflatiei ar fi, cu transmitere integrala, cam de 3,9%. Acestea sunt calculele aritmetice, iar economia este ceva mai complicata.
* observam pana in prezent ca aceasta transmitere integrala nu s-a aplicat. Explicatia este legata de un substantial deficit de cerere si in aceste conditii, chiar din reactii publice ale unor producatori si lanturi de magazine, observam ca o parte a agentilor economici nu au procedat la o transmitere integrala a cresterii TVA in preturile produselor. Aceasta transmitere se poate realiza pe o perioada mai indelungata, de cateva saptamani, maxim cateva luni.
* avem in vedere si experienta tarilor baltice si a Ungariei, unde preturile au crescut cu mai putin de jumatate din nivelul majorarii TVA.
* in acest moment estimarea noastra este ca la sfarsitul anului vom avea o rata a inflatiei pe undeva la 8%.
* nu este proiectia noastra finala.
* proiectia finala ar putea sa sufere modificari in urma informatiilor pe care le vom primi si o vom da publicitatii la inceputul lunii august.
* vom urmari modul in care actioneaza actorii din piata.
* speram ca in aceasta perioada sa se stabilizeze piata valutara la niveluri mai bune pentru inflatie.
* vom urmari cu vigilenta, de remarcat acest cuvant care arata din partea bancii centrale o preocupare deosebita. Este obiectivul nostru principal sa asiguram stabilitatea preturilor, vom urmari modul in care actioneaza actorii in piata marfurilor.

SURSA HOTNEWS.ro

In curand