Pagini

miercuri, 11 august 2010

Transalpina - DN 67C - Peisaje , Mister , Aventura



Șoseaua cunoscută sub numele de Transalpina, străbate Munții Parâng din Carpații Meridionali. Această șosea este cea mai înaltă din România, ajungând la înălțimea de 2145 m în Pasul Urdele.

Transalpina este marcată pe hărți ca drum național – DN 67C, însă porțiunea între stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului (aproximativ 33 km).

Acest drum există încă de pe vremea lui Decebal, fiind construit de romani în timpul războaielor dacice. Transalpina a fost pietruită de nemți în timpul Primului Război Mondial, reconstruită în anul 1935 de Carol al II-lea și apoi reabilitată de nemți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Daca Transfagarasanul este dupa parerea unora de nota 10, Transalpina merita cu siguranta un 10 plus pentru peisaje, aventura si mister.
Accesul pe sosea se poate face fie din Novaci sau Sebes, fie prin Valea Oltului-Brezoi-Voineasa-Vidra-Obirsiile Lotrului (traseu foarte pitoresc). O alta alternativa ar fi prin Petrosani-Obirsia Lotrului.

Drumul are 81 de km din Novaci pana in Petrosani, iar partea neasfaltata este cuprinsa intre Ranca si granita judetului Hunedoara ,drum ce va fi asfaltat in 2010 in proportie de 95 % . In unele locuri drumul aproape ca se transforma in trepte! De la Ranca pana la intersectia cu raul Lotru (28km) se fac aproximativ 4 ore. Aici puteti campa chiar langa rau, iar locul putem spune ca este unul dintre cele mai frumoase pe care le puteti vedea in Romania. Drumul de aici pana in Petrosani este destul de bun in comparatie cu restul, asa ca cine vrea sa vina sa campeze intr-un loc absolut fantastic, fara a urca pe Transalpina, o poate face venind dinspre Petrosani sau Novaci .

Un comentariu: