Pagini

marți, 12 octombrie 2010

Subventii de 25.000 de euro pentru tinerii care se intorc la sate




Instalarea in mediul rural a celor care vor sa-si faca ferme este sprijinita de UE




Tinerii care vor sa faca afaceri in agricultura pot primi intre 10.000 si 25.000 de euro pentru dezvoltarea unor exploatatii agricole. Banii se acorda in doua transe. Prima, de 60 la suta din suma totala eligibila solicitata,este acordata la aprobarea proiectului de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, iar cea de-a doua, de 40 la suta, este achitata la indeplinirea actiunilor planului de afaceri prezentat de fermier.

Statul roman are in plan sprijinirea tinerilor care doresc sa se mute la tara si sa demareze o afacere in domeniul agricol. Agricultorii care se intorc la sate si isi infiinteaza o ferma pot primi un ajutor de pana la 25.000 de euro, bani care vor veni prin intermediul Masurii 121 privind instalarea tinerilor fermieri in mediul rural. Masura a fost lansata impreuna cu Masurile 141 - Sprijinirea Fermelor Agricole de Semisubzistenta si 142 - Infiintarea Grupurilor de Producatori, la sfarsitul anului trecut.

Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si ai Directiei Agricole spun ca oferta se adreseaza atat tinerilor care au plecat in strainatate, au strans cativa bani si revin in tara pentru a investi in diverse proiecte, dar si celor care vor sa plece din mediul urban la tara unde pot pune pe picioare o ferma. „Am avut deja un tanar intors in tara care a dorit sa infiinteze o ferma. Daca programul va fi bine promovat, cred ca vor exista beneficiari care sa utilizeze aceste fonduri”, spune Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi.

Pana in prezent, programul a starnit interes mai ales din partea celor care lucreaza in oras, dar care ar fi dispusi sa o ia de la capat cu o activitate in domeniul agricol. „Au venit multe persoane care sa se intereseze de aceasta masura. Cei mai multi sunt tineri care vor sa se mute la tara si nu neaparat cei intorsi din strainatate. Important este sa fie tineri cu varsta sub 40 de ani care sa poate prelua o unitate agricola, careia sa-i creasca performanta”, ne-a precizat Eugen Ticau, directorul Centrului Regional de Plati si pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu