Pagini

luni, 11 aprilie 2011

Din cauza saraciei, romanii isi lasa aurul la amanet! De aici, ia drumul Istanbulului!


Dupa ce devenise o obisnuinta ca aurul, pe care il pretuiesc atat de mult romanii, sa fie adus din Turcia, iata ca, brusc, s-a intors roata. O tona de metal pretios ia drumul Istanbului in fiecare an. Este efectul saraciei care ii impinge pe ai nostri sa isi lase in amanet bijuteriile, ca sa isi cumpere mancare. Cum multi nu au bani de rascumparare, podoabele sunt trimise exact acolo de unde au venit.


Romanii renunta la podoabe cumparate din bazarul de la Istanbul si pun pe primul plan… ratele la banca sau painea de a doua zi. Asa se face ca din 4 tone de aur, cu cat raman casele de amanet anual, 30% urmeaza drumul Turciei.

Casele de amanet au devenit adevarate depozite de aur. O buna parte din aur este reintrodus pe piata de catre bijutieri, care il cumpara mai ieftin de la casele de amanet.

In medie, o casa de amanet ofera 70 de lei pentru un gram de aur de 14 carate, iar bijuteriile se vand la un pret aproape dublu.

In ultimii ani pretul aurului s-a triplet, astfel ca in momentul de fata aurul este la recordul absolut: metalul galben se tranzactioneaza la peste 1.400 de dolari uncia.

Sursa : www.incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu