Pagini

luni, 11 aprilie 2011

„Peştişorul de aur”, o specie care încă mai trăieşte în România. Jurnaliştii britanici spun povestea ultimilor sturioni din Delta Dunării


Un singur sturion pescuit şi viaţa unui pescar se poate schimba. Jurnaliştii britanici de la BBC spun poveştile câtorva români care au prins "peştişorul de aur", burduşit cu icre negre. Însă ei trag şi un semnal de alarmă: braconajul intensiv a adus o familie de peşti veche de 200 de milioane de ani în pragul dispariţiei.

Jumătate de kilogram de icre negre se vinde în prezent cu circa 4.500 de dolari, însă maximul pieţei, atins anul trecut, a fost şi de 6.800 de dolari. Asta nu face însă din pescarii din Deltă nişte oameni bogaţi. Nichita, un bătrân de 70 de ani din Ghindăreşti, care a prins câţiva sturioni la viaţa lui, spune că "finanţele sale sunt ca Dunărea: cresc năvalnic într-o zi ca apoi să scadă puternic". De altfel, bărbatul spune că cei mai mari peşti i-a prins în deceniul opt al secolului trecut. "Atunci trebuia să dăm peştele la cooperativă pentru un preţ de nimic".

Poveştile de succes sunt tot mai rare însă. Un veritabil "peşte de aur" a fost captura unui pescar din Isaccea, care datează din 1999. El a prins şi comercializat atunci un sturion femelă de 360 de kilograme, din care a scos peste 80 de kilograme de icre negre.

Chiar dacă România a interzis pescuitul sturionilor atât în Dunăre cât şi în Marea Neagră încă din 2006, numărul acestora scade de la an la an. Ziariştii britanici relatează uşurinţa cu care au putut găsi un restaurant în care să mănânce sturioni la Sulina şi identifică braconajul drept una dintre principalele cauze pentru care specia îşi trăieşte ultimele clipe.

Sursa : http://www.gandul.info/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu